Veckans kata – Heian Nidan och Hangetsu

På lördag fortsätter vi att fördjupa våra kunskaper om våra 26 kata vi har i vårt system. Denna veckas lördag (27 januari) är det dags för Heian Nidan, graderingskata för 8 kyu orange bälte och Hangetsu, en av Jo-go (15) kata som grundaren Funakoshi Sensei tog med sig från Okinawa.

Heian Nidan (平安二段) är den andra i serien om fem Heian kata som är centrala för Shotokan karate. Heian Nidan är en dynamisk kata med flera spännande tekniker och transitioner som har något att berätta både för den som tränat många år och för den som nyligen börjat träna. Ett annat namn för denna kata är ”Pinan Shodan”.

För dig som är osäker på mönstret för Heian Nidan titta på youtube klippet där mönstret visas teknik för teknik. Heian Nidan innehåller 26 tekniker med kiai på teknik 11 och sista tekniken.

Länk till Heian Nidan på Youtube: https://youtu.be/4lVVkKel4dc

Hangetsu (半月) är en kata med från Naha-te skolan som hjälper dig träna andningsteknik. I denna kata används i huvudsak ställningen Hangetsu dachi (halvmåne ställning). Kata Hangetsu innehåller 41 tekniker med kiai på teknik 11 och 40.

Länk till Hangetsu med Naka Sensei: https://youtu.be/dsOBD_KRZNo