Shōtōkan karate


Karate är en kampsport med urspung från Okinawa som i början på 1900-talet togs till Japanska fastlandet och anpassades till Budo. Karate är en modern blandning av flera kampsporter i modern Japansk Budo, sk, Gendai Budo. Karatens väg inom Budo är Karate do.

Modern Karate har flera stilar och utvecklas alltjämt. Vår stil heter Shōtōkan-ryū, en kraftfull stil som är den mest spridda stilen grundad av Gichin Funakoshi.

Gichin Funakoshi

Träning av kropp och sinne


Den tekniska delen i karateträning består av tre huvusakliga byggstenar: Kihon, Kata och Kumite.

Kihon (grunder) övar på ett kontrollerat sätt rörelsemönster, koordination, styrka, balans, andning och flexibilitet. Genom att träna kontrollerat tränar vi in en kroppskontroll som gör att teknikerna blir effektiva när vi ”släpper kontrollen” och rör oss naturligt och instinktivt.
Kata (form) består av ett antal förutbestämda grundtekniker i ett mönster och är en träningsform för att öva sammansatta rörelser, med riktingsändringar och sekvenser av grundtekniker under full koncentration. Kata blir då en sammansatt Kihon träning utan partner.
Kumite (sparring) med partner, tränas dels som förutbestämda parövningar och dels som fri sparring för att träna bl.a. reflexer, timing och avstånd. I kumite sker applikation av Kihon och Kata.

Genom de olika träningsformerna tränar vi även vår mentala förmåga -vårt sinne, att med ett inre lugn kunna fokusera på nuet, vara redo för att agera med rätt attityd och inte låta tanken hindra våra tekniker. Det har vi nytta av även utanför Dojo.

Karate tränar både kropp och sinne

Vi strävar alltid efter full kontroll, -och tillit, när vi tränar. På bilden visar Nisse kontroll och Peter tillit i denna ”selfie” som Peter tar med kameran.

Platsen vi tränar på kallas Dojo -en plats tillägnad vägen ”do”. I Dojo gäller särskilda umgängesregler -läs mer längre ner på sidan.

Förutom teknisk träning tränar vi även kroppens fysiska spänst, styrka, flexibilitet och kondition. Utan en tränad kropp blir karaten begränsad.

Tekniker kan tränas som självförsvarstekniker där tekniken används på ett sätt som kan skada motståndaren i en riktig situation. Vid träning skadar vi aldrig våra partners då vi gärna vill träna med dem igen. Därför sker även självförsvarsträning med hög grad av kontroll.

Klädsel, kropp och utrustning


Karate tränas barfota i en vit karatedräkt ”dogi”. Dräkten består av byxor och jacka. Runt midjan bärs ett bälte ”obi”.

Kroppen och dräkten skall vara ren vid träning, även händer och fötter. Naglarna skall vara klippta och vi bär inte smycken för att minska skaderiskerna.

En vattenflaska att dricka ur är viktig på träningspassen. Vid mer avancerade övningar är även tandskydd och suspensoar lämpligt om olyckan skulle vara framme. Handskar och benskydd kan användas vid sparring. Även bröstskydd kan användas av tjejer.

Obi -bältet, håller dels ihop jackan och dels indikerar det också var utövaren är på sin resa.

Bältesgrader inom JKA

Traditionen med bältesfärger är en relativt modern företeelse som har kommit från Judo. Det vita bältet bärs av nybörjare, och olika färger visar på elevens utveckling genom kyu-grader mot det första svarta bältet. Från början fanns bara tre färger: vitt, brunt och svart.

Gradering


Bälten erövras genom gradering, vilket för kyu-grader normalt genomförs i slutet på varje termin med vår chefsinstruktör som examinator. Graderingen följer ett graderingsprogram som tränas in innan graderingen.

För att gradera skall du ha tränat minst 30 träningpass under terminen, undantaget är nybörjare som kan gradera efter minst 20 pass.
Till högre bälten krävs minst 60 träningspass per termin innan gradering. Läs mer om JKA Sweden´s graderingskrav HÄR. Men! -bara för att man tränat tillräcklig mängd pass innebär inte det att du med automatik är mogen att gradera. -Tala med din instruktör och be om dennes åsikt.


Här kan du ta del av JKA SWEDEN graderingsprogram. Kom ihåg! -examinatorn kan välja att låta dig visa andra saker under graderingen:

9 kyu och 8 kyu

7 kyu, 6 kyu, 5 kyu och 4 kyu

3 kyu, 2 kyu och 1 kyu

Efter att man erövrat det första svarta bältet ”shodan” -första graden, behåller man den färgen under resten av livet. Mellan varje svart bälte sker träning under ökande antal år inför nästa grad, en tydlig indikator på att ingen blir fullärd. Graderingsprogram för Dan-gradering finner ni på JKA HQ hemsida.

Tävling – en speciell form av karate


Tävlingskarate avgörs genom poäng och det finns tävlingar både i Kata och Kumite. När du tränat ett tag och graderat finns det möjlighet att tävla i karate om du vill. Det är däremot inget krav att tävla bara för att du tränar karate -du väljer själv. Många av våra medlemmar ser tävling inom Karate som en trevlig och inspirerande sporre att ständigt bli lite bättre. Vid tävlingar träffar vi även likasinnade och den sociala aspekten av att åka och tävla med jämnåriga ger en härlig stämning.
Zendokai tävlar både i Shobu Ippon (JKA) och enligt WKF poängberäkningssystem, den tävlingsformen som bl.a. användes i OS i Tokyo.

Vid tävling i Kumite används skydd för att minska risk för skador ”i stridens hetta”.

Läs mer: TÄVLING

Dojoregler för Zendokai


Innan du beträder eller lämnar dojo skall du buga mot Shomen (huvudväggen).
Du skall vara barfota inne i dojo.
Du och din Dogi (dräkt) skall vara hel och ren samt utan smycken.
Visa största respekt mot Sensei. Sensei respekterar samtidigt sina elever.
Instruktör skall tilltalas med ”Sensei” eller ”Sempai” beroende på grad och relation.
Var ödmjuk och respektera dina träningskamrater. Använd vårdat språk.
Förtäring av mat eller dryck förutom ur vattenflaska i dojo är inte tillåtet.
Kommer du försent till ett träningspass sätter du dig på knä innanför dörren till dojon och väntar tills Sensei ger dig tillåtelse att komma in.
Lämna inte dojon utan tillstånd av Sensei.
Tala med låg röst och stör inte övriga deltagare i sin träning.
Hjälp de som har det svårt. Alla kämpar vi mot samma mål.

Dojokun


Dojokun är de dojo-regler som Gichin Funakoshi elever formulerat. I Zendokai Dojo finns dojokun på Shomen vägg med ungefärlig innebörd av de japanska orden översatt till Svenska.


Börja träna som nybörjare? Läs mer: NYBÖRJARE

Åter till toppen av sidan