Zendokai deltar med den största truppen hittills i JKA landslaget till ESKA. Marion Hermansson, Kristoffer Raskov, Sofie Palm, Theo Palm, Emelie Palm och Melker Gustavsson tävlar för Zendokai i JKA Sweden landslag. Debutanter i landslaget är Theo och Melker.

Det är inte lite tur. Det krävs mycket tur, och länge…

Zendokai har historiskt en rik tradition av tävling där vi på 70- och 80-talet formade karatekas av hög klass som t.ex. landslagets Stefan Hagslätt.

Hagslätt på VM i Tokyo -75

När dessa unga tävlande mognade fanns det brister i återväxten och tävlandet i Zendokai stagnerade succesivt. Vi hade några få tävlade i kata och i praktiken ingen som tävlade i kumite.

Nystart

Ungefär för tio år sedan väcktes tankar om att uppmuntra deltagandet i tävlingar igen för en yngre generation. Vi trevade oss fram och tävlade med 5-10 personer och kom hem med en handfull medaljer i de lägre klasserna i kata, inget i kumite. Successivt ökade vi engagemanget och skickade 2012 fem tjejer, bl.a. Sofie, Emeilie och Marion till en tävling med WKF-regler vilket gav mersmak.

En kort karriär i Lilla sportspegeln visade även upp Zendokai´s Sigrid och Nathanand Johansson för en yngre publik men vi gjorde inte fler satsningar inom public service.

Vi deltog i alla JKA Cup:er och 2012 tog vi en blygsam mängd medaljer, fortfarande i de lägre klasserna. Vi började även att utveckla fler domare i klubben.

Marion på RM 2012, Sensei Sixten dömer på mattan bredvid

Vi ansåg att vi var på gång med ett koncept som bar mot framtiden om de tävlande fick växa till sig. 2013 startade vi poängjakten vilket ökade bredden på deltagandet och resultatet lät inte vänta på sig – 117 medaljer det året. Marion, Sofie, Kristoffer och Emelie var med i topp 5 placering.

2013 kom genombrottet i de högre klasserna och Sofie blev uttagen till landslaget för EM i Portugal. 2013 tog även Zendokai medaljer på Shobu ippon SM i Sollentuna vilket kändes stort. 2014 tränade även Johanna Lind (Carlshamn) hos Zendokai så nu hade vi två i landslaget på VM i Tokyo.

Sofie och Johanna tränar målmedvetet under överinseende av Stefan, klubbens kumite-ålderman.

Senare samma år blev även Marion uttagen till landslaget för EM och vi kom hem med ett Silver från Sofie och ett Brons från Johanna.

2015 Debuterade Kristoffer och Linn Elofsson – nu hade Zendokai hela fem deltagare i landslaget! Bäst gick det detta år för Johanna med ett Silver i VM. Kristoffer tog detta året även guld i Shobu Ippon SM.

Zendokai trupp på en tävling 2015

2016 fortsatte framgångarna med guld och silver i lagkata och brons i lagkumite vid EM i Chalkida. 2016 var Zendokai uppe i ”wopping” 242 medaljer från våra tävlingar med en tävlingstrupp på drygt 30 personer!

2017 togs bronsmedaljer på EM i Sittard men på VM i Irland blev Zendokai detta år utan medaljer för våra 4 deltagare. Johanna hade nu lämnat oss till förmån för Skåne.

2017 blir så Sofie världsmästare i U21 kumite! Trots brutet finger vinner hon hem en välförtjänt guldmedalj till Sverige. På EM i Serbien tog Sofie Silver i kumite och silver i lagkata.

2017 och 2018 började Zendokai även öka sin medlemsskara med fler lovande tävlande som söker sig till klubben. Melker tog nu ett härligt guld för Zendokai i Swedish karate open, hans första medalj för klubben.

På SM 2018 skrällde Zendokai igen med 4 guld, ett silver och ett brons av Theo, Sofie och Erjon. Theo gjorde rent hus i de tre klasser han ställde upp i!

Den 23-25 November 2018 är det ESKA i Niis i Serbien. Då deltar sex av Zendokai medlemmar i det Svenska landslaget utav en Svensk landslagstrupp om totalt arton personer. Bakom dem står drygt 30 tävlande på tur i Zendokai – Tur kommer från träning. Mycket tur.

Träning ska vara kul – vem kommer högst med sin Yoko geri? (Utan att stå på tå Kristoffer 😉

/Peter, redaktör

Epilog

Nyligen sökte sig Budomir till klubben och tog ett övertygande guld i öppen klass i sin första JKA tävling. The story continues…