Zendokai genomförde sitt årliga ungdomsläger i Gullbranna den 17-18 november för ungdomar under 16 år. Temat var “bygga relationer och värdegrund”.  Antalet anmälda var 48 st (24 pojkar, 24 flickor). Lägret är ett sätt att möta varandra mellan träningsgrupperna, åldrar och kön. Lägret är gratis för att alla eftersom alla ska ha samma förutsättningar att kunna deltaga. Vi är en klubb som växer snabbt och har ett behov av att mötas utanför Dojon för att lära känna varandra där kamratskap och tillit bygger på ömsesidigt respekt för alla som individer. Det är också ett sätt att hälsa våra nya medlemmar välkommen till vår klubb.

Dagen startade med lunch. Grillade hamburgare med tillbehör. Ungdomarna delades sedan upp i åtta grupper där första uppgiften vara att komma överens om ett lagnamn. De åtta grupperna blev fyra större grupper där de tävlade mot varandra….. eller inte……!! För att kunna läsa uppgifterna vid varje station måste alla i gruppen bidra med idéer, kunskap och erfarenhet. Då gäller det att lyssna på varandra.  Uppgiften under eftermiddagen var sedan att genomföra en bana med fyra stycken utmaningar där samarbete stod i fokus. Station 1 var att bygga en bro med hjälp av 18 st pinnar. Ett arbete som krävde koncentration och samarbete.

Station 2 handlade om att ställa sig på ett led på en stock och sedan ställa sig i alfabetisk ordning med utgångspunkt från ungdomarnas förnamn. Problemet var att de inte fick säga något utan lösa denna utmaning på annat sätt.

Vid station 3 låg rep utlagda. Här skulle grupperna hålla fast i repet med lika många på var sida och göra en knut exakt på mitten utan att tappa greppet.

Den sista stationen (nr 4) var lurig. Den handlade om att göra en ”nyckel” som bestod av flera lösa delar. Här sattes ungdomarnas geniknölar på prov.

När grupperna och deras tilldelade observatör efter dryga två timmar kom tillbaka vankades det nybakade pepparkakor och lussekatter från Paulssons konditori. Mycket uppskattat och gott.
På frågan om vem som ”vann” blev det spridda svar. Poängen med hela banan var ju samarbete. Ett samarbete där laget går före jaget. En för alla, alla för en är mottot. Vi slog ihop alla grupper och ställde frågan igen vem som vunnit. Då förstod grupperna att vi vinner tillsammans. Alla behövs, alla är viktiga.

Efter fikat var det rumsfördelning. Alla fick nya kamrater med en som var äldst och en var yngst. Viktigt var här att ta hand om varandra. Middagen serverades på resturangen och den uppdukade taco-buffen var uppskattat. När alla var mätta och belåtna stod det två saker till på kvällens program. En var att bad i varm vedeldad tunna och diskussion där jämlikhet, jämställdhet och budoanda stod i fokus. Det blev en bra stund tillsammans på många sätt. Resten av kvällen blev det chips, dricka och godis med mycket spring i korridorerna som varvades med spel och samtal. När klockan var 2300 gick alla in på sina rum och strax därefter var det tyst i huset….

Efter frukosten på söndagen hade vi ett hemligt moment kvar att genomföra. Döm om ungdomarnas förvåning när de fick reda på att de skulle få lära sig olika danser. Popping, breake dance var två av de danser som lärdes ut och testades på. Dansen har flertalet likheter med karaten. Det handlar om kroppshållning, andning, att slappna av och i vissa moment spänna musklerna. Vi avslutade att summera upp dygnet och betona likabehandling, kompisskap, att visa respekt och att alla barn/ungdomar ges lika rättigheter, villkor, möjligheter samt makt att själva forma sina liv.

Ett dygn full av aktivitet, glädje och kamratskap. Ungdomarna bjuder på sig själva, glada och ställer upp för varandra. Tack alla inblandade. Särskilt tack till Cecilia, Paul och Fredrik som även stannade kvar hela lägret. Tack också till Leo B, Gustav S, Marianne B och Fredrik H som var med som observatörer och följde grupperna när de genomförde banan.

//Rick