I lördags satsade Zendokai på en heldag i sann Budo anda.

Zendokai bjöd in sensei Hardy Holm från Svenska karateförbundets Budokommitté till en dag med praktik och teori. Hardy dök efter dryga fyrtio mils körning upp med sin alldeles egen uke, Lars.


Sensei Hardy Holm

I stark konkurrens av en tävling och ett kumiteläger slöt 15 karatekas från Zendokai med Chefsinstruktör Sixten Lindqwist i spetsen upp till förmiddagens Kobudo pass. Kobudo är vapenträning med traditionella vapen. Vi beväpnade oss med nybörjarens sinne -“Shoshin”, och tränade kombinationer med den korta staven “Jo”. Kihon och parövningar med svep, blockering, stötar och låsningar ingick i repertoaren. Successivt kändes Jo mer och mer naturlig i händerna när vi utförde invanda rörelsemönster men med en ny ovan “kroppsdel” som förlängning av vår teknik.


Klassen tränar grunder med en ny “kroppsdel”


Koncentrationen är stundtals stor


Hoggen tränar sin vana trogen långt in över lunchen under överinseende av den outtröttlige Lars


Hardy och Lars vid Shomen i Zendokai dojo

Mycket inspirerande och engagerande träningsform! Det blev också tydligt att Kobudo är Karates tvillingbror. Teknik med eller utan redskap, handen behöver inte vara tom.

Efter två timmars repetition tog vi en lunchpaus, beväpnade med en ny arsenal av sju kombinationer om någon skulle välja att attackera medan vi fridfullt skurar köksgolvet.

Lunchen bestod av rikligt med smörgåstårta i Dojokaféet från Zendokai´s hovleverantör av smarriga bakverk -Paulssons konditori.

Efter lunchen kom dagens huvudnummer – en föreläsning om Karate´s historia och dess filosofi. Med van hand monterade Hardy isär flertalet myter och lotsade oss genom Karate´s förhistoria. Historieteckningen ledde rakt över till filosofin där bakgrunden till “Nijukun” – de tjugo regler som Gishin Funakoshi formulerade som fundament för sina elever fick en djupare och andligare innebörd.
Mycket intressant, med mersmak!

Hardy Holm tackar hjärtligt för att han fick komma! Vi ska definitivt följa upp denna dag med mera, då vi endast skrapat på ytan.

Vid tangenterna /Peter

Epilog
För den som vill komma till Budokommitten´s bibliotek klicka HÄR. Du behöver ett inlogg som vi kan förmedla via Hardy. Kontakta info@zendokai.se om du som är klubbmedlem är intresserad så förmedlar jag. Hardy tar även tacksamt emot bidrag till det viktiga Budo biblioteket så att det kan öka från nuvarande blygsamma 2500 volymer. Donationer kan ske till bankgiro 5451-6372, märk insättning “biblioteket”.