På karate SM i Solna deltog Zendokai med flera tävlande där många gjorde sin SM-debut. Bäst placeringar gjorde Melker, Erjon och Gustav som vann varsitt SM-brons i kumite.

Melker, Erjon och Gustav. Tre bronsmedaljörer från Zendokai i kumite!

Nedan följer referat av matcherna:

Fredag 23/3

Kata Kadett Herr
Pool 1: Ivar Karlsson – Gick in i tävlingen i andra omgången gruppens första pool och gjorde en fin kata Jion. Matchen var mycket jämn men Ivar blev dessvärre tvungen att se sig besegrad med domarrösterna 2-3.

Pool 2: Theo Palm – I kadettklassens andra pool gick Theo in i tävlingens andra omgång och vann sin första match klart (5-0) med en kata Bassai Dai. I fjärde omgången tog det dock slut för Theo efter att han förlorat med 1-4 med kata Jion i matchen om en semifinalplats.

Harald Olander – Precis som både Ivar och Theo gick Harald in i tävlingens andra omgång och vann klart med kata Enpi. I fjärde omgångens match om en semifinalplats förlorade Harald mot tävlingens slutsegrare och gick därefter vidare till återkval om bronset. Tyvärr förlorade Harald första återkvalsmatchen men slutade på en fin 7:e plats.

Harald i kata

Kumite Kadett Herr -63kg
Theo Palm – Theo startade i tävlingens första omgång och fick ganska snart några tveksamma domslut emot sig. Han kämpade bra i en match som var jämn men där Theo inte tog tillräckligt initiativ för att kunna ta poäng och förlorade med 0-4.

Theo på mattan (Aka)

Lördag 24/3

Kata junior herr
Leo Babic – Leo startade Juniorernas kataklass i första omgången och valde att utföra kata Enpi. Efter förlust mot en av finalisterna gick Leo vidare till återkval där han dessvärre förlorade med kata Bassai Dai i första rundan. Leo slutade ändå på en fin 7:e plats.

Leo i Bassai Dai

Kata U21 herr
Kristoffer Raskov – Kristoffer gick in direkt i kvartsfinal och utförde en stabil kata Kanku Sho, men fick se sig slagen av tävlingens slutsegrare. Kristoffer fick därefter kämpa om bronset men förlorade tyvärr efter att ha utfört en stark men kanske inte tillräckligt rapp kata Jion och slutade på 5:e plats.

Kristoffer på mattan

Kumite U21 herr -67 kg
Gustav Svensmo – Gustav öppnade stark och tog matchens första poäng. Därefter föll han in i motståndarens tempo och tappade pressen och fick några viktiga poäng emot sig. När halva matchen återstod tog Gustav tillbaka initiativet och gjorde en fin upphämtning och i matchens slutskede var ställningen 3-5. Slutresultatet skrevs till 3-8 efter att motståndaren fått poäng för en tveksam ippon i matchens allra sista sekunder. Gustav slutade på en fin fin bronsplats.

Gustav (Aoi)

Kumite junior herr
Erjon Merovci – I juniorklassens kumite vann Erjon sin första match i tävlingens första omgång efter att motståndaren diskats för att ha dragit på sig för många varningar. Erjon förlorade sin andra match efter att ha mött en av finalisterna. I återkvalet om bronset vann Erjon igen efter en mycket jämn match där ingen av kombatanterna tog någon poäng. Domarrösterna föll 4-4 och mattdomaren avgjorde till Erjons favör och han tog därmed brons.

Kumite U21 herr -84kg
Melker Gustafsson – Melker startade starkt och höll bra press i sin första match som han dock förlorade med knapp marginal till en av klassens finalister. Därmed gick han vidare till återkval och kunde resa sig och vinna bronsmatchen på ett mycket övertygande vis.

Melker på mattan (Aoi)

Kata senior herr
Pool 1: Kristoffer Raskov – Kristoffer gjorde en bra kata Enpi som troligtvis skulle räckt till finalplats om han inte tappat balansen i landningen efter hoppet. För att gå vidare hade han behövt 0,4 poäng mer än de 19,7 som utförandet rendrerade.

Pool 2: Leo Babic – Leo nådde inte upp till sin förmåga och kanske var det nervositet som gjorde att han efter att ha utfört sin Bassai Dai glömde att buga mot domarna. Misstaget ledde till diskvalificering och därmed missade Leo inte bara möjligheten till avancemang utan gick även miste om att få bedömning för sitt utförande.

Kumite senior herr -67 kg
Gustav Svensmo – Gustav gjorde en mycket stark insats i sin första match i seniorernas -67kg-klass. Tyvärr förlorade Gustav med liten marginal en mycket jämn och fin match och fick inte chansen till återkval.

Kumite senior herr -84 kg
Melker Gustafsson – Med en 3:e plats vid förra årets SM gick Melker in i seniorernas -84kg -klass som seedad i andra omgången. Han ställdes mot tävlingens slutsegrare, den mycket meriterade och erfarne Sadik Sadik, och fick se sig slagen efter att kanske ha visat för stor respekt för sin motståndare. Men Melker gjorde en mycket fin match och bjöd hårt motstånd som gjorde att Sadik endast kunde ta ett poäng på Melker. Därefter fick Melker kämpa om bronset i en direkt avgörande match som han tyvärr förlorade med knapp marginal efter ännu en stark insats.

Bild och text, Joakim Palm / Tävlingsansvarig. Redaktör Peter